Sittunderlag Vingtor, Nidstång

399,00 kr

Med namn: 399,00 kr

Artikelnummer: 732001

Vingtor sittunderlag, tillverkad av förstklassig 100% tovad ull. Med sin höga kvalitet och naturliga isolering håller de dig varm och torr. Perfekt för både inomhus- och utomhusbruk.

Skriv in din text här:

Sittunderlag i tovad ull från Vingtor, kommer i 11 motiv inspirerade av Norden. Dessa blir en fantastisk personlig gåva när du väljer brodering med namn.

Sittunderlaget kan hålla dig varm och torr när du vandrar i skogen, fjällen eller vid havet. Det är lätt att vika ihop och ta med sig. Använd sittunderlaget till utemöblerna på kalla kvällar så du håller dig varm. Den kan också användas till stugväggen, i bilbarnstolen och många andra ställen. Sittunderlaget har motsatt motiv på framsidan och baksidan. 

Storlek: 45 x 45 cm

Nidstång

Skalden Egil Skallagrim var fiende till kung Eirik Blodøks och hans fru Gunnhild. Egils saga berättar hur han förbannade kungens par genom att flytta en nidstång. Han spetsade ett hästhuvud på en påle, ristade runor och läste besvärgelser över den. Så småningom vände han det gapande hästhuvudet mot marken. Detta var en farlig, magisk handling som skulle störa landvettarna i distriktet, så att de jagade Egils fiender från landet.

Ett gapande hästhuvud är ett ont omen. Hösten var vikingatidens främsta djur, ett riddjur för fint folk. Som en nidstång användes hästen magiskt.

Ära och skam är ord som förknippas med vikingasamhällets moraliska kod. En fri man lever ärofyllt. Om en person blev skamkastad, antingen genom att bli spottad på, hånad eller misshandlad, krävdes det då att hämnd skulle skipas. Ett hemskt sätt att kränka en människa var genom att resa en nidstång. Det innebar att man släpper ut okända krafter.

Bästsäljare